Tipy a nastavení: Mirfak WE10 Pro a WE10

Tipy a nastavení: Mirfak WE10 Pro a WE10

Směrová charakteristika WE10 Pro

Vestavěné mikrofony vysílačů bezdrátového setu WE10 Pro a WE 10 mají všesměrovou (kulovou) charakteristiku, takže snímají zvuk stejně shora, zespod, zprava i zleva od snímače. Kulová charakteristika je vhodná právě pro věrné zachycení prostoru, pokud chceme přirozený a autentický zvuk. Všesměrové jsou také přiložené externí klopové mikrofony. Ty nabízejí více možností a volnosti během nahrávání.

 

Na co se bezdrátový set WE10 Pro a WE10 hodí

Celý set je flexibilním řešením pro záznam monologů, rozhovorů, mluvených poznámek, komentářů určených pro videa nebo živá vysílání. Díky tomu, že se vysílače dají používat jako samostatná nahrávací zařízení se záznamem na microSD kartu, je WE10 Pro opravdu univerzální systém, který se hodí pro širokou škálu scénářů a situací.

 

Tipy, možnosti a nastavení bezdrátového systému WE10 Pro a WE10

Nejlepší záznam v kombinaci s přídavným klopovým mikrofonem

Možnosti upnutí a umístění klopových mikrofonů jsou opravdu rozmanité. Vysílač s připojeným mikrofonem je možné připnout na kapsu nebo za opasek kalhot.

 

Při rozhovorech je lepší nahrávat na vysílače s vloženou microSD kartou a připojeným klopovým mikrofonem

Během záznamu rozhovorů je nejlepší nahrávat přímo na microSD karty, které se dají vložit do příslušných slotů ve vysílačích. Každá osoba tak bude mít svůj vlastní záznam, který je možné synchronizovat a upravovat v postprodukci. Aktuální úroveň vstupu je možné kontrolovat na přijímači.

 

Nastavení přijímače: kde držet hodnoty vstupu v dB (-dB)

Úroveň vstupu do záznamového zařízení je dobré držet cca mezi -12 až -6 dB, kde -6 dB je peak. V některých případech bude rozumné držet vstup okolo nebo dokonce pod -12 dB.  Nastavení bude vždy záviset na hlučnosti prostředí a dalších vlivech. Před ostrým záznamem je třeba udělat několik testů, poslechnout si výsledek a podle toho nastavení nebo umístění upravit.

 

Záznam přes přijímač do rekordéru/kamery

Je zde možnost nahrávat audio společně s videem přímo do kamery/fotoaparátu. V některých případech tato možnost stačí, ovšem většinou se hodí nahrávat audio separátně. Ať už se chystáte na natáčení nebo live stream, vždy doporučujeme si zvuk předem odladit.

 

Záznamové zařízení na cesty

Vysílač s vloženou microSD kartou je možné využít také jako samostatné nahrávací zařízení například pro reportáže nebo záznam poznámek.

 

Výběr mikrofonu pro danou scénu

Nastavení všech mikrofonů je velmi závislé na okolním prostředí a dalších vlivech. Před samotným nahráváním je třeba udělat několik testů pro docílení toho nejlepšího možného audio záznamu v závislosti na konkrétním prostředí a podmínkách. Je tedy dobré si vždy předem rozmyslet a vyzkoušet, který mikrofon nebo jejich kombinace, bude pro konkrétní použití nejlepší.

Přejít na produkt Mirfak WE 10 Pro.
Přejít na produkt Mirfak WE 10.