Tipy a nastavení: Mirfak TU1

Tipy a nastavení: Mirfak TU1

Směrová charakteristika TU1

Kondenzátorový USB mikrofon TU1 má kardioidní (ledvinovou/srdcovou) charakteristiku, což znamená, že membrána snímá příchozí zvuk ve tvaru jakési ledviny, nebo chcete-li srdce, od snímače ve směru k mluvčímu. Poměrně dobře tedy eliminuje vstup ze zadní strany snímače.

 

Na co se USB mikrofon TU1 hodí

Mikrofon se hodí pro streamování, online hraní, nahrávání podcastů nebo komentářů k videím. Díky jeho citlivosti je lepší záznam pořizovat uvnitř, ideálně v místnosti s akustickou úpravou, nehodí se pro venkovní použití. Snadno se připojíte k počítači přes USB kabel bez potřeby předzesilovače, zvukové karty nebo přídavného napájení.

 

Tipy a nastavení USB mikrofonu TU1

Umístění mikrofonu

Mikrofon je možné umístit různě dle vašich potřeb. Stále je ale třeba dbát na to, aby kapsle směřovala směrem k mluvčímu a byla dodržena předem odzkoušená vzdálenost. Doporučená vzdálenost by měla být cca 15-20 cm.

 

Nastavení úrovně vstupu

Na kolečku VOL je dobré pro první záznam nastavit cca 40%. V PC nebo Mac nastavte úroveň vstupu zhruba na 50%. Úroveň vstup udržujte cca mezi -12 až -6 dB, kde -6 dB je peak. V některých případech bude rozumné držet vstup pod -12 dB. Vstup je možné kontrolovat pomocí DAW softwaru (Digital Audio Workstation). Nastavení bude vždy záviset na hlučnosti prostředí a dalších vlivech. Před ostrým záznamem je třeba udělat několik testů, poslechnout si výsledek a podle toho nastavení na mikrofonu nebo v softwaru upravit.

 

Vypnutí a zapnutí funkce redukce okolního hluku

Pro lepší a plynulejší záznam doporučujeme funkci redukce okolního hluku vypnout, protože je od výrobce v základu zapnutá. Stačí na 3 vteřiny podržet tlačítko pro ztlumení. Podobně můžete tuto funkci zpětně aktivovat. Stejným tlačítkem můžeme v případě potřeby krátkým stisknutím ztlumit mikrofon. To se hodí třeba pro online schůzky, streamování a podobně.

 

Výběr mikrofonu pro danou scénu

Nastavení všech mikrofonů je velmi závislé na okolním prostředí a dalších vlivech. Před samotným nahráváním je třeba udělat několik testů pro docílení toho nejlepšího možného audio záznamu v závislosti na konkrétním prostředí a podmínkách. Je tedy dobré si vždy předem rozmyslet a vyzkoušet, který mikrofon nebo jejich kombinace, bude pro konkrétní použití nejlepší.

Přejít na produkt Mirfak TU1.
Přejít na produkt Mirfak TU1 Combo.