Tipy a nastavení: Klopové mikrofony

Tipy a nastavení: Klopové mikrofony

Směrová charakteristika klopových mikrofonů Mirfak

Klopové mikrofony Mirfak mají všesměrovou (kulovou) charakteristiku, takže snímají zvuk stejně shora, zespod, zprava i zleva od snímače. Obrovskou výhodou těchto mikrofonů je jejich velikost a flexibilita. Jsou tak malé, že se dají v případě potřeby schovat třeba pod tričko, košili, blůzu, límec nebo dokonce kšiltovku.

 

Na co se klopové mikrofony hodí

S jejich pomocí docílíte skvělého záznamu při rozhovorech nebo ve chvílích, kdy potřebujete, aby měl mluvčí volné ruce. V použití klopových mikrofonů se meze nekladou, ale je třeba si vždy vyzkoušet, jestli je zrovna aplikace klopáku pro dané potřeby nejvhodnější, a pokud ano, pořídit nejprve pár zkušebních záznamů a případně provést úpravy nastavení nebo umístění.

 

Pozice klopáku

Ideální umístění klopového mikrofonu je přímo na úrovni hrudní kosti směrem k ústům. Možností uchycení je však celá řada. V každém případě je třeba dávat pozor, aby se o mikrofon neotíraly části oděvů a nerušil se tak záznam.

 

Kde držet hodnoty vstupu v dB

Úroveň vstupu do záznamového zařízení je dobré držet cca mezi -12 až -6 dB, kde -6 dB je peak. V některých případech bude rozumné držet vstup v maximu kolem nebo dokonce pod -12 dB. Nastavení bude vždy záviset na hlučnosti prostředí a dalších vlivech. Před ostrým záznamem je třeba udělat několik testů, poslechnout si výsledek a podle toho nastavení nebo umístění upravit.

Rozdíl TRS a TRRS - aplikace pro kamery, rekordéry nebo mobilní zařízení

Každé zařízení má svoje požadavky na kabel/koncovku, kterými lze mikrofon připojit. Pro telefony je třeba mít koncovku TRRS (3 kroužky) a pro kamery, rekordéry atd. konektor TRS (2 kroužky).

 

Výběr mikrofonu pro danou scénu

Nastavení všech mikrofonů je velmi závislé na okolním prostředí a dalších vlivech. Před samotným nahráváním je třeba udělat několik testů pro docílení toho nejlepšího možného audio záznamu v závislosti na konkrétním prostředí a podmínkách. Je tedy dobré si vždy předem rozmyslet a vyzkoušet, který mikrofon nebo jejich kombinace, bude pro konkrétní použití nejlepší.

Přejít na produkt Mirfak MC1.
Přejít na produkt Mirfak MC1P s 3,5 mm konektorem.
Přejít na produkt Mirfak MC1P s Lightning konektorem.
Přejít na produkt Mirfak MC1P s USB-C konektorem.