Tipy a nastavení: Mirfak NP10

Tipy a nastavení: Mirfak NP10

Směrová charakteristika mikrofonu NP10

NP10 je mikrofon se super-kardioidní charakteristikou, což znamená, že je při daných frekvencích více směrový než mikrofony s kardioidní charakteristikou. V případě, že je mluvčí snímán z určité vzdálenosti (obecně platí, že čím blíže, tím lépe), mikrofon ve značné míře eliminuje okolní hluk a poskytuje velmi kvalitní záznam. Vzhledem ke své charakteristice bude NP10 v malém rozsahu zaznamenávat i zvuky vstupující zezadu. Při správném umístění lze tento fakt eliminovat, ale je třeba na něj pamatovat.

 

Na co se mikrofon NP10 hodí

Při aplikaci směrového mikrofonu je nutné dbát na to, jestli je jeho použití pro danou situaci zcela vhodné. Například záznam rozhovoru několika osob na větší vzdálenost a ve větším prostoru asi nebude to pravé. Avšak při správném nastavení jsou směrové mikrofony jedny z nejuniverzálnějších mikrofonů. Využít se dají například pro monology, rozhovory, tutoriály, unboxingy, záznam ruchů nebo při filmování atd.

 

Kvalitní kabel a napájení

Chcete-li mít jistotu dobrých záznamů, je třeba pořídit kvalitní kabel s XLR konektory a záznamové zařízení (kamera, fotoaparát, rekordér) s vlastním phantom napájením (+48 V) nebo předzesilovač pro kamery/fotoaparáty.

 

Kvalita záznamu

Kvalitní záznam získáme při vzdálenosti cca 30-100 cm od mluvčího, náklon 45° a mikrofon by měl směřovat zhruba na úroveň hrudníku. S rostoucí vzdáleností bude do záznamu více vstupovat také ozvěna z místnosti nebo zvuky okolí. Vše se odvíjí na scéně a použití mikrofonu.

 

Další tipy

  • Obecně platí, že pro dosažení kvalitního audio záznamu je dobré využít externí rekordér s integrovaným phantom napájením. Obraz a zvuk je pak možné sestříhat postprodukčně.
  • Kvalita audio záznamu přímo do kamery/fotoaparátu je závislá na vestavěném nebo přídavném zesilovači a možnostech samotného nahrávacího zařízení (kvalita, hlasitost, šum atd.). Směrodatné jsou také akustické vlastnosti prostoru, kde se nahrávka pořizuje.

 

Výběr mikrofonu pro danou scénu

Nastavení všech mikrofonů je velmi závislé na okolním prostředí a dalších vlivech. Před samotným nahráváním je třeba udělat několik testů pro docílení toho nejlepšího možného audio záznamu v závislosti na konkrétním prostředí a podmínkách. Je tedy dobré si vždy předem rozmyslet a vyzkoušet, který mikrofon nebo jejich kombinace, bude pro konkrétní použití nejlepší.

Přejít na produkt Mirfak NP10.