Tipy a nastavení: Mirfak N2

Tipy a nastavení: Mirfak N2

Směrová charakteristika N2

On-camera mikrofon N2 má kardioidní (ledvinovou/srdcovou) charakteristiku. To v praxi znamená, že N2 snímá zvuk ve tvaru jakési ledviny/srdce, od snímače ve směru k mluvčímu, a eliminuje tedy vstup zvuků ze zadní strany snímače. Tyto mikrofony jsou obecně mnohem kvalitnější než ty vestavěné, které najdete v kamerách a fotoaparátech - potlačují například mechanické zvuky závěrky a jiná rušení vstupující do záznamu.

 

Na co se mikrofon N2 hodí

V závislosti na potřebě a způsobu použití pomůže mikrofon získat například čistší a jasnější záznam rozhovorů nebo přirozenější stopu zvuků okolí při nahrávání videa. Pokud si pořídíte delší kabel s 3,5 mm konektory TRS do TRRS a držák, můžete N2 jednoduše používat také v kombinaci se svým smartphonem, tabletem nebo počítačem. Mikrofon je vhodný pro nahrávání ve vnitřních prostorách i v terénu.

 

Tipy a nastavení mikrofonu N2

Připojení do foťáku/kamery vs. připojení k telefonu

Každé zařízení má svoje požadavky na kabel/koncovku, kterými chcete mikrofon připojit. Pro telefony je třeba mít koncovku TRRS (3 kroužky) a pro kamery, rekordéry atd. konektor TRS (2 kroužky). Ovšem pozor, přímo do mikrofonu zapojujte vždy TRS konektor.

 

Kde držet hodnoty vstupu v dB

Doporučujeme držet úroveň vstupu v rozmezí cca -12 až -6 dB na ukazateli, kde -6 dB je peak. V některých případech bude rozumné držet vstup pod -12 dB. Nastavení vždy závisí na hlučnosti prostředí a dalších vlivech. Před ostrým záznamem je třeba udělat několik testů, poslechnout si výsledek a podle toho nastavení upravit. Při záznamu na kameru závisí audio také na možnostech a vlastnostech zařízení, na které nahrávku pořizujete.

 

Výběr mikrofonu pro danou scénu

Nastavení všech mikrofonů je velmi závislé na okolním prostředí a dalších vlivech. Před samotným nahráváním je třeba udělat několik testů pro docílení toho nejlepšího možného audio záznamu v závislosti na konkrétním prostředí a podmínkách. Je tedy dobré si vždy předem rozmyslet a vyzkoušet, který mikrofon nebo jejich kombinace, bude pro konkrétní použití nejlepší.

Přejít na produkt Mirfak N2.